Hvidbrystet Sivfinke

(Heteromunia pectoralis)


                                                           
Sidens indhold ( Tryk på emnet)
Om Hvidbrystet Sivfinke
Pasning
Avl

                                                          

Oprindelsesland: Det nordlige Australien fra Derby egnen i vest  gennem Nordaustralien til det østlige Qeensland med sydgrænsen i Charters Towers egnen. Det er meget få eksemplarer, der eksporteret gennem årerne, og Hvidbrystet Sivfinke er derfor  den mest sjældne af de tre australske Sivfinker ( Brunbrystet Sivfinke og Gul Sivfinke).
Hvidbrystet Sivfinke lever i naturen på de udstrakte græsområder uden høj vegetation og på stepper med spredte lave buske,  i halvørkenlandskaber, hvor de lever af halvmodent og modent steppefrø, som de enten samler op fra jorden, eller piller det ud af nedfaldne aks. De lever som nomadefugle.
Hvidbrystet Sivfinke hører til tyknæbede pragtfinker og  er blandt de 32 Lonchura arter. Som den eneste art, kan Hvidbrystet Sivfinke drkke ved at sutte væsken op.
                                                                                                                                                                    Kimberley

Områder i Australien med Hvidbrystet SivfinkerVed vandhulHannen                                                                                              

                   Isse og nakke er brungåt. Hovedets sider og strube sorte, begrænsede af et smalt rødbrunt bånd, der i en bur strækker sig fra øjet til struben. Ryg og vinger brunliggrå, vingedækfjerene med hvide spidser, overgump brungrå, hale sortbrun. forbrystet hvidt med smalle sorte tværbånd, bryst og bug rødlig grå. øjne brune, næb blågråt, ben kødfarvede. længde ca 12 cm. Vægt ca 16 g.Hunnen                                                                                

             
Hovedets sider og strube brunligsorte. De sorte tværstriber på forbrystets hvide fjer bredere, så forbrystet får en skældet tegning. Det rødbrune bånd på hovedets sider lidt smallere.
Samme størrelse som hannen
De fleste Lonchura arter har tilspidset hale, men Hvidbrystet Sivfinke har  en afrundet halespids. Den Hvidbrystede Sivfinke er muligvis den eneste Lonchura art, som viser tydelig farveforskel mellem kønnene. Den er voksen, 9 måneder gammel, og lever ca 7-8 år. Den skal ikke være sammen med Brunbrystet Sivfinke og Gul Sivfinke, da der opstår hybrider(krydsninger). Den er svær at opdrætte og kræver en erfaren opdrætter, hvis det skal lykkes.Det er en fredelig fugl, som kan trives med andre småfugle.Pasning

                                                                                                                                                                         

Som grundfoder spiser denne fugl en god pragtfinkeblanding, men er også glade for halvmoden rød kolbehirse, hundegræs og forskellige halvmodne græsser. Man kan sætte fugtig jord i bundene med græsfrø i. Fuglen skraber så i jorden, for at finde spiret græsfrø i forskellige spiringsstadier. I forbindelse  med opdræt skal de have levende foder i form af feks. melorme.

Kolbehirse
Pragtfinkeblanding
                         
Spiret græsfrø

Græsfrø

Melorme


AvlHvidbrystet Sivfinke skal helst have en opdrætsalder på 2- 5 år. Der dannes stærke bånd mellem parrerne, og begge skiftes til at udruge æggene. Hunnen dog alene om natten. Der lægges ca 4-6 æg, som udruges efter 12-13 dage. Ungerne er flyvefærdige ca 21 dage gamle. De kan dog forlade reden ca 16 dage gamle, men kommer tilbage til reden, som de bruger som soverede. De holder sig til bunden i starten.  Den voksne fjerdragt har de,  4 måneder gamle.
Forældrefuglene skal adskilles i bure med halvåbne redekasser, som kan camofleres med siv. Redematerialet består af tørret græs og kokostrevler. de kan lide at anbringe skovjord i redematerialet.Når ungerne kommer ud, er det vigtigt med en temperatur på 20 -22 grader i rummet.
 
  
       Halvåben redekasse 

Hvidbrystet Sivfinkes æg

Opmadningspletter på 3 dg gammel unge

3 dage gammel unge
     
Unge  -  endnu ikke udfarvet.
Den har ungedragten, som er gråbrun, lysere og mere brunlig på undersiden. Halen er sortbrun